Butterdejs-hapser med æg, bacon og cocktailpølse

Hvis nu du har et lufttørret fenalår hængende, så er det et virkelig lækkert alternativ til bacon.

Hvis du har overnattende gæster, så er den perfekte start på dagen en butterdejs-hapser med æg, bacon og cocktailpølse.

Med mindre du skal have Mette Blomsterberg til brunch, så er det generelt set socialt acceptabelt at snyde med butterdejen. Jeg køber altid min hos bageren eller i supermarkedet, og det fungerer glimrende. Og så giver det dig mulighed for rent faktisk at få brugt den der muffinplade, der ligger bagerst i skuffen.

Æg, bacon og løg er jo en gennemprøvet kombination, men den der med lige at fyre noget ost og butterdej ind over fungerer virkelig godt, og kan faktisk afholde de fleste fra at overspise fra brunchbordets frugtfad. Server den gerne med et glas kølig champagne, hvis du vil spare lidt på de frisklavede papaya-havtorn smoothies.

Hapseren er supernem at lave, og der bliver 12 smækre godbidder af en pakke med 6 butterdejsplader.

Det skal du bruge:

  • En muffinplade med 12 huller
  • 6 butterdejsplader
  • 6 æg
  • 1 tsk kartoffelmel
  • ½ tsk bagepulver/natron
  • ½ tsk karry – kan undværes
  • Salt og friskkværnet peber
  • 250 g bacontern
  • 1 mellemstort løg i tern
  • 14 cocktailpølser
  • 125 g revet cheddarost
  • 3 spsk hakket timian, basilikum eller purløg

Sådan gør du:

  1. Start med at tø butterdejspladerne op på køkkenbordet. Det tager lidt tid, men det er en langt bedre metode, end lige at bruge Dortes dampstrygejern, som åbenbart IKKE kan bruges til andet end tekstiler, og som fremadrettet vil være i et aflåst skab, fordi det jo ikke kan være meningen at hun er nød til at tage sit strygejern med på arbejde. Der var vist noget mere, men jeg fik altså ikke lige fat i det sidste, så det har nok ikke været vigtigt.
  2. Mens butterdejspladerne tør op (eller konen gør det samme, hvis du har forsøgt dig med dampstrygejernsmetoden), steger du dine bacontern sammen med cocktailpølser og det hakkede løg. Du skal tilberede dem så løg, baconen og pølser får en fin stegeskårpe, men ikke er helt færdige – det får nemlig lige 5 minutter i ovnen til sidst.
  3. Hvis du har tænkt på, hvorfor der skal bruges 14 cocktailpølser, når der kun er 12 butterdejshapsere, kan du lige tælle pølserne på panden. Der forsvinder ALTID to cocktailpølser under stegning. Det er et mysterium, der kun tåler sammenligning med strømpen der forsvinder i vaskemaskinen, og visse af hændelserne i Bermuda-trekanten.
  4. Så slår du æggene ud i en skål af passende størrelse, og rører dem sammen med salt, peber, karry samt kartoffelmel og natron. De to sidste ingredienser er ikke strengt nødvendige, men det er min erfaring, at du får en meget mere luftig æggemasse på denne måde.
  5. Forvarm ovnen til 230 grader, og find din muffinform frem. Det er nu rart at konstatere, at det faktisk kan bruges til noget fornuftigt. Den skal lige smøres grundigt med neutral olie eller smeltet smør.
  6. Halver butterdejspladerne, således at du nu har 12 stykker. Butterdejen trykkes så forsigtigt ned i hullerne på den smurte form, og den overskydende dej foldes kunstfærdigt. Hold nu op, det bliver flot, særlig fra nummer 10 og frem. Til sidst pensler du lige butterdejen med noget af æggemassen, så den får en gylden farve under bagningen.
  7. Kom en gavmild håndfuld revet cheddarost i hver butterdejshapser, og fyld æggemasse i. Det skal ikke til kant, for massen hæver lidt op under bagningen.
  8. Skru ovnen ned på 200 grader, og bag hapserne i 15 minutter. Tag dem ud af formene når uret ringer, kom pølse, bacon og løg på toppen, og slut af med krydderurtepynt på toppen.
  9. Giv dem 4-5 minutter mere i ovnen, så siderne også får en flot afbagning, hvis Mette Blomsterberg alligevel skulle gemme sig blandt dine brunchgæster.

Tips:
Du kan bruge lige den ost du bedst kan lide – jeg synes det smager rigtig godt med fåreost i.
Hvis du har nogle æg der ikke er så store, kan du prøve at bruge dem i hele. Så dropper du pølsen, og steger baconen hel i stedet for i tern. Baconen kommes så rundt i kanten af butterdejen – den skal helst stikke lidt op over ægget.

Så er der butterdejs-hapser med æg, bacon og cocktailpølse.

Kommenter gerne på opskrifterne!