Kærlighed på en tallerken

Brændende kærlighed

Kartoffelmos

Brændende kærlighed. Alene navnet giver retten et vist forspring, men sådan har det ikke altid været. Oprindeligt kaldtes retten ”kartoffelgrød”, og det er jo ikke nær så mundvandsfremmende.

I slutningen af 50’erne stablede Svineslagteriernes Salgsforening den berømte kampagne ”Gris på gaflen” på benene. Og det var angiveligt i den forbindelse, navnet ”Brændende kærlighed” dukkede op.
Den farverige kogebogsforfatter Kirsten Hüttemeier, det var hende med skåneærmerne, forsøgte inden da lancere navnet ”Munter kartoffelmos”, men det var der nu ikke så mange der bed på.

Under alle omstændigheder, så er brændende kærlighed en ret der er dybt forankret i den danske madtradition. Vi har alle et forhold til retten, der er noget af det mest danske, man kan sætte på bordet. Samtidig er den både let at lave, og hurtig at tilberede. Den bløde og cremede kartoffelmos, det sprødstegte bacon og spæk, de lækre karamelliserede løg og de sur-søde rødbeder er en ren vinder på tallerkenen. Det er ikke sært, at danskerne har tabt hjertet til denne klassiske mormor-ret.

Hvis du er mere til en variant, der ligger knapt så højt på kalorieskalaen, så skulle du prøve denne variant baseret på blomkålsmos.

Brændende kærlighed

Servings

4

servings
Prep time

10

minutter
Cooking time

20

minutter

Det skal du bruge:

  • Kartoffelmos
  • 1½ kilo kartofler

  • 250 g smør

  • 100 g ost af goudatypen (kan udelades)

  • 1 dl sødmælk

  • ½ tsk friskrevet muskatnød

  • Salt og friskkværnet peber

  • Bacon-løgmix
  • 300 g god bacon

  • 100 g røget spæk

  • 1 spsk frisk timian (kan udelades)

  • 5-6 store løg

  • Rødbeder

  • Persille eller purløg

Sådan gør du:

  • Kartoffelmos
  • Kog de skrællede kartofler i letsaltet vand indtil de er helt møre. Lad være med at skære dem i mindre stykker, det gør bare din mos mindre intens i smagen, fordi kartoflerne suger kogevand.

    Start med at komme smørret i. Det er, bortset fra kartoflen, den vigtigste ingrediens i kartoffelmosen, og den skal arbejdes forsigtigt ind i mosen med grydeskeen.
  • Hæld vandet fra og sæt gryden tilbage på blusset. Ryst gryden og lad den koge helt tør over lav varme, inden du begynder at mose grundigt med en kartoffel ”tramper”. Hvis du er så heldig, at der ligger en purepresser i en skuffe et sted, så er det helt klart den du skal finde frem. Lad være med at bruge en håndmixer, det kommer der ikke nogen god kartoffelmos ud af.
  • Kom den revne ost i, og rør den forsigtigt sammen med de mosede kartofler.
  • Tilsæt mælken lidt ad gangen, mens du forsigtigt rører i mosen med grydeskeen. Hvis du får den ønskede konsistens ved halvdelen af mælken, så er det bare super, og hvis den ekstra smør var nok, så udelader du bare mælken helt. Og der er iøvrigt aldrig nogen, der har fået skæld ud for at kartoffelmosen ikke smagte af mælk.
  • Smag kartoffelmosen til med salt, peber og muskatnød.
  • Bacon-løgmix
  • Spæk og bacon skæres i tern, og steges gyldne på en pande ved god varme. Start med spækken, så den kan smide noget fedt til at stege baconen i.
  • Løget skæres i tynde ringe med en meget skarp kniv. Hvis du er den lykkelige ejer af et mandolinjern, så er det nu, du skal finde det frem.
  • Tag spæk og bacon af panden, og læg det på et stykke køkkenrulle. Kom løgene på panden med spæk- og baconfedtet, giv dem et skud salt og peber, og lad dem karamellisere ved svag varme.
  • Lige inden servering kommes spæk og bacon på panden igen, og får lidt varme.
  • Kom en forsvarlig klat kartoffelmos på tallerkenerne, kom løg og baconblandingen på og pynt af med lidt persille eller purløg. Server med rødbeder, enten ved siden af eller hakker i tern og på toppen af retten.

One Comment

  1. Pingback: Syltede rødbeder som farmor lavede dem • Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!