Bisonhjerte i vildtsovs

Bisonhjerte
Når man laver bisonhjerte i vildtsovs, er det KLART der skal flamberes.

Jeg havde fået lyst til en god gang hjerter i flødesovs. Og da europas største bisonfarm ligger et par kilometer fra Bredbjerg, så lå et besøg lige for. Et besøg i deres gårdbutik sendte mig i retningen af bisonhjerte i vildtsovs.

Bison smager som en mellemting mellem okse og vildt, så derfor fik jeg den logiske tanke, at vildtsovs ville varme dens bisonhjerte. Hjertet var umanerlig reelt, der var stort set ikke noget afpuds. Det var en stor skuffelse for Oluf Larsen, min Dansk-svenske gårdhund.

Hjerter skal ENTEN have meget kort tid (højst 20 minutter) ELLER lang tid (mindst 2½ time). Når de tilberedes i 25 minutter er hjerterne møre, men faste i strukturen. Efter 20 minutter trækker kødet sig sammen og bliver hårdt i konsistensen. Men heureka* Efter nogle timers kogning åbner kødet sig igen, og bliver mørt og lækkert. Hvis du gerne vil lave en kraftigtsmagende simreret, er det selvfølgelig en god idé at tilberede i længere tid – og samtidig kommer huset jo til at lugte enormt godt.

Der skal selvfølgelig bacon i bisonhjerte i vildtsovs. Hvis din kone har købt Tulips papirstynde baconskiver, må du lade hende forstå, at hun så selv skal lave maden, og at du iøvrigt spiser ude i aften. Du skal for alt i verden ikke komme ind på, at hun ikke har nogen form for smag, og totalt mangler fornemmelse for de finere ting i livet. Hun vil uvægerligt sige noget i retningen af, at det var præcis hvad hendes veninder sagde til jeres bryllup, og begynde at tale meget højt med den der irriterende fistelstemme, som altid knækker lige inden hun rammer det høje C. Og du kommer HELT sikkert til at spise ude i aften. Og det kan også tænkes du skal finde et andet sted at overnatte.

* Heureka er et græsk glædes eller overraskelsesudbrud, der betyder det samme som huttelihut.

Bisonhjerte i vildtsovs

Servings

6

servings
Prep time

45

minutter
Cooking time

2

timer 

30

minutter

Det skal du bruge:

  • 1 kilo bison- eller kalvehjerte i tern

  • Smør og olie til stegning

  • 3-4 spsk røget paprika

  • 1 dl cognac til flambering

  • ½ liter mørk kalvefond

  • 2 mellemstore hakkede løg

  • 3 fed hvidløg

  • 250 g knoldselleri i tern

  • 4-5 laurbærblade

  • 5 spsk frisk timian eller 3 spsk tørret

  • 2 pæne kviste frisk rosmarin eller 2 spsk tørret

  • 140 g tomatpuré (Svarer til en stor dåse)

  • 3 dl rødvin

  • 300 g god bacon i tykke skiver

  • 4 gulerødder i mundbidder

  • 350 g rørhatte. Hvis du ikke har rørhatte må du tage til takke med champignon

  • 50 g myseost (kan undværes)

  • 2-4 spsk ribsgelé

  • Revet citronskal

  • 2 dl hakket persille

  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  • Hjertet renses og soigneres for eventuelle årer og sener. Skær det i ensartede tern af gaffelbidsstørrelse. Varm en pande godt op med smør og olie, og steg kødet ad to omgange, så du ikke river alt varmen ud af panden med en kæmpe portion kød på én gang. Giv ternene et solidt skud paprika, salt og peber, og lad dem få stegeskorpe.
  • Når de er ved at være der, hælder du halvdelen af cognacen på, tager panden væk fra emhætten, og sætter en tændstik til. Det set flot og meget maskulint ud, særlig hvis man undgår at stikke ild til sit pandehår. Kog panden af med lidt af vinen, og gentag processen. Hvis du i første omgang satte ild til dit pandehår, gentager du selvsagt ikke den del af processen.
  • Kødet kommes i en stor støbejernsgryde sammen med kalvefonden, og sættes til at simre på lavt blus.
  • Baconen skæres i pæne tern – de må godt have lidt størrelse. Baconenternene skal steges, til de har taget farve, men skal ikke være for sprøde.
  • Tag baconternene op, og stil til side. De skal helst stå et sted din lillebror ikke lige finder, hvis han kommer forbi. Det er med andre ord en dårlig idé at stille dem i køleskabet, hvis dine øl også står derinde.
  • I baconfedtet steges løg og selleritern til de tager farve, tomatpuré, hvidløg og krydderurter tilsættes, og steger med de sidste par minutter. Til sidst kommes hele herligheden i gryden sammen med laurbærbladene. Kog igen panden af med lidt rødvin.
  • Tænd din ovn på 150 grader, læg låg på gryderetten og sæt den i ovnen. I første omgang skal den have 1½ time ved 150 grader. Hvis din lillebror er kommet på besøg netop her, går tiden hurtigt, men du skal nok lige huske at skrive ”øl” på familiens dosmerseddel.
  • Når første etape af tilberedningen er gået, tilsættes svampe, gulerødder, myseost, citronskal og halvdelen af ribsgeléen. Tilbage i ovnen med gryden og lad den få en time mere.
  • I mellemtiden kan du passende tage dig et glas rødvin (eller en øl mere, hvis din lillebror ikke er gået hjem endnu), men husk, at du også skal lave kartoffelmos.
  • Lige inden servering kommer du bacon og persillen i (gem lidt til at pynte af med), og smager til med salt, peber, gelé og evt citronsaft. Hvis du ikke synes sovsen er kogt nok ind, kan du lige jævne den med noget Maizena rørt op i koldt vand.

Notater

  • Kom baconen i til sidst. Hvis den er med under hele tilberedningen, ender den med en lidt trevlet konsistens der ikke har så meget baconsmag tilbage.
  • Myseost er noget underligt noget, som så meget andet der kommer fra Norge. Jeg ved ikke rigtig hvorfor jeg altid køber den om vinteren, men jeg forbinder den af en eller anden grund med vintersimregryderetter (det ER et ord). Næste gang vil jeg prøve med en skimmelost.
  • Hvis man kunne tænke sig et friskt bid i retten, kunne man tilsætte nogle æbletern lige inden servering.

I denne opskrift har jeg brugt bisonhjerte, men du kan sagtens bruge kalvehjerte i stedet. Og så kommer det vel ikke bag på nogen, at kartoffelmos er et glimrende valg til bisonhjerte i vildtsovs.

5 Comments

  1. Dejlig humor i opskriften.
    Helt klart en opskrift jeg prøver.
    Godt jeg er den mindste bror i familien 🙂

    • Troels Berg

      Hej Mogens
      Tak for tilliden, og rosen, ikke mindst!

    • Det lyder jo simpelhen så lækkert.
      Med en bison farm tæt på og hjerte som favorit kød, så bliver jeg da nød til at prøve denne opskrift.

      Meeen jeg er altså meget bange for at brænde hele huset ned, hvis jeg forsøger mig med at flambere.
      Kan man undlade at gøre det?

      • Troels Berg

        Man kan sagtens undlade at flambere, men det er nu ikke så problematisk, hvis man bare overholdet to regler. SLUK emhætten. Flamber vedsiden af komfuret.

  2. Pingback: Flødestuvede svampe er efterårets lækreste tilbehør.

Kommenter gerne på opskrifterne!