Bagte kastanjer

Bagte kastanjer med smør og salt

Bagte kastanjer
Bagte kastanjer er indbegrebet af hygge.

Efteråret er en gavmild årstid når det kommer til fantastiske råvarer. Det er nu spisesvampene myldrer frem fra skovbunden, og nødder og æbler findes i rigeligt mål. Det er også nu kålen topper, for ikke at tale om vildt og muslinger.

Men når vi rykker sammen omkring kaminen, og efterårsregnen slår mod taget, så er det de bagte kastanjer med salt og smør der spiller hovedrollen i aftenhyggen.

Spisekastanjen, eller Den ægte kastanje, stammer oprindelig fra Lilleasien, og er helt forskellig fra hestekastanjen. Faktisk er spisekastanjen mere i familie med bøgetræet end den er med hestekastanjen. En anden forskel, der er nok så væsentlig, er, at den ene er giftig, mens den anden smager fortræffeligt. Lige så godt som hestekastanjen egner sig til at lave kastanjedyr af, lige så lidt egner den sig som spisekastanje.

Bagte kastanjerDet er de færreste der har ægte kastanjer i haven, men efterhånden kan få deres lækre frugter hos mange grønthandlere. Køber du en større mængde, skal de opbevares i en lukket beholder i køleskab, så de ikke tørrer ud. 

Der kan være ret stor forskel i kvaliteten på kastanjer. De skal selvfølgelig først og fremmest være friske. En udtørret kastanje bliver ikke bedre af at komme en tur i ovnen. Hvis du kan skaffe danske kastanjer vil det være det bedste, men ellers gå efter nogle der er europæiske. De kinesiske har været for længe under vejs, og er de først blevet tørre, så er der ikke meget ved dem.

Bagte kastanjer har en fed og cremet i smag, og skriger på en syrlig rødvin, og det er også det vi oftest drikker til. Men jeg har læst, at en hvidvin på Pinot Gris skulle være en fortræffelig ledsager. Det vil jeg prøve næste gang.

Den traditionelle tilberedning af ristede kastanjer foregår på en særlig pande over åben ild. Panden har riller i bunden og huller i siden, så der dels kan komme ild til fra bunden og luftcirkulation fra siderne. Her er en lille film hvor chef Tony viser forskellige tilberedningsteknikker af ristede kastanjer og gennemgår forskellene på ægte kastanjer.

Bagte kastanjer med smør og salt

Servings

4

servings
Prep time

5

minutter
Cooking time

35

minutter

Vinterens lækreste hyggespise tager kun 40 minutter at tilberede.

Det skal du bruge:

  • 1 kilo ægte kastanjer

  • 500 g groft salt

  • 100 g smør

Sådan gør du:

  • Skær et kryds i kastanjens spidse ende. Egentlig kan du skære hvor du vil, det er primært for at undgå overtryk under tilberedningen, for så eksploderer kastanjen. Men et kryds i toppen ser bare pænere ud end et snit i siden.
  • Kom kastanjerne med toppen opad i et fad med et lag groft salt i bunden. De skal bages i ovn 35-40 minutter ved 180°C. Hvis du vil have kastanjerne helt bløde forlænger du bagetiden med 5 minutter.
  • Server kastanjerne med groft salt og koldt smør.

Anbefalinger

  • I SuperBrugsen har jeg købt portugisiske kastanjer af sorten Judia. De er gode.
  • I Citti Markt i Flensborg har vi flere gange købt deres spisekastanjer, og de har været gode hver gang.
    De har desuden vacuumpakkede sous videde kastanjer som produkt.

En anden rigtig hyggespise, der også er nem at tilberede, er denne lækre Camembert med figner og valnødder.

Kommenter gerne på opskrifterne!