Baconmarmelade

Baconmarmelade – morgenmad for mandfolk

Baconmarmelade
Baconmarmelade in the making.

Er du også er én af dem, der jævnligt spekulerer på, hvordan du kan maksimere dit baconindtag uden ligefrem at skulle op om natten for at fyre op under stegepanderne? Til dig giver jeg … (her forestiller jeg mig, at du nynner en lille fanfare inden i hovedet) BACONMARMELADEN!

I mødet mellem det røgede, salte bacon, de søde karamelliserede løg, den bitre kaffe og den syrlige eddike opstår magien. Brug det som en lækker miniforret, som et tilbehør til hovedretten eller sammen med osten. Alt bliver bedre når der er bacon involveret, med fridykning som en mulig undtagelse.

Du skal ikke være nervøs for, om din baconmarmelade kommer til at smage af kaffe, for det kommer den ikke til. Kaffen tilsættes for at tilføje bitterhed, og kan snildt erstattes med en IPA eller en anden øltype med meget bitterhed.

Baconmarmeladen er smagsmæssigt lidt i familie med løgconfitten, og noget der altid er dejligt at have i køleskabet.

Baconmarmelade – morgenmad for mandfolk

Det skal du bruge:

  • 500 g god bacon

  • 2 mellemstore løg

  • 4 fed hvidløg

  • 2½ dl (brygget) kaffe

  • ½ dl ahornsirup

  • 1 dl æbleeddike eller balsamico

  • 3 spsk farin eller muscovadosukker

  • 1 spsk friskhakket rosmarin

  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du:

  • Fjern skindet på dit baconstykke, skær det i skiver på 3-4 mm, halver skiverne på langs og skær det hele i tern. Steg ternene sprøde på en pande ved god varme.
  • Mens baconen steger, skæres løgene i tern, og hvidløget finthakkes. Lad være med at blande de to løgtyper sammen. Når baconen er stegt færdig kommes den i en lille tykbundet gryde. Steg løgene i baconfedtet ved svag varme i 3-4 minutter, tilsæt hvidløget og lad dem simre med 6-7 minutter. Hæld løgene over i gryden til baconen, og tilsæt de øvrige ingredienser.
  • Lad det simre ved svag varme i et par timer. Det er meningen det skal koges ind, så du skal ikke have låg på. Hvis den begynder at blive tør, tilsætter du 0,5 dl vand.
  • Efter et par timer bør marmeladen stadig være en halvflydende masse, men bare rolig, den sætter sig, når den køler ned. Nu skal der kigges på konsistensen. Hvis du ønsker en marmelade med en grov struktur, er det muligt, at den allerede er som du ønsker. Jeg kan lide en variant der er en anelse mindre grov, men som stadig har nogle klumper i, så jeg giver den 4-5 hurtige drøn med min stavblender.

2 Comments

  1. Pingback: Brændende kærlighed til bacon, løg og blomkål • Madklaveret

  2. Pingback: Løgconfit giver burgeren vinger og gør hoddoggen hottere Madklaveret

Kommenter gerne på opskrifterne!